Домашна торта Естер
Домашна торта с белтъчни блатове, яйчен крем и шоколадова украса с бадеми.
Необходими продукти:
За блата:
- 8 белтъка
- 1 ч.ч. захар
- 200 г орехи
- 4 с.л. брашно
- 1 пакет канела
За крема:
- 120 мл мляко
- 120 мл кокосово мляко
- 200 г захар
- 1/2 малка консерва кондензирано мляко
- 4 жълтъка
- 300 г масло
- 2 с.л. ликьор или вишновка
- 2 пакета ванилова захар
- 2-3 с.л. сладко от кайсии
За глазурата:
- 200 г бял шоколад
- 50 г черен шоколад
- 2 с.л. течна сметана (може да замените с високомаслено прясно мляко)
- бадемови стърготини - филирани бадеми (ако не намерите, използвайте крокант)
Начин на приготвяне:
1. Разбийте белтъците с щипка сол на гъста пяна. Използвайте миксер. Постепенно при разбиване на слаба степен вкарайте захарта, като я сипвате лъжичка по лъжичка.
2. Смелете орехите в блендер с 1 с.л. брашно и ги запечете за 10 минути на 150 градуса. След това прибавете към белтъците заедно с останалото брашно и канелата.
3. Тук идва време за печенето. Преценете размерите на фурната си. Моята е голяма и пека 6-те блата на един път. Много голяма тава застилам с хартия за печене и с помощата на кръгла тавичка с диаметър 24 см. очертавам 6 кръга. Можете да правите 2х3 или 3х2, за да спестите време. Кръговете се разчертават с 4 см. разстояние един от друг, за да не се слепят отделните блатове при печене. Преценете как ще ви е най-практично на вас.
4. След това с лъжица оформете белтъчната смес в кръговете и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 18-20 минути или докато блатовете не покафенеят. Изчакайте да се охладят преди да ги дърпате от хартията. Ако са се разлели и формата им се е нарушила, изрежете с нож, така че да се получат еднакви кръгли блатове.
5. Продължаваме с крема. Разбийте с миксер в купа двете млека заедно. 2/3 от сместа сложете на котлона да кипва на слаб огън. В останалата 1/3 млечна смес вкарайте един по един жълтъците, след това захарта и ваниловата захар. Разбивайте непрекъснато до еднородност. Щом млякото на котлона заври, вкарайте в него ваниловата смес, като я изсипвате на тънка струйка при непрестанно бъркане. Бъркайте постоянно още няколко минути и щом кремът се сгъсти, пресипете в по-плитка купа, покрийте със стреч фолио плътно отгоре и приберете в хладилника за един час.
6. Пак с миксер разбийте маслото на стайна температура с кондензираното мляко. След това извадете охладения крем от хладилника, изсипете в него маслената смес, добавете вишновката или ликьора и разбъркайте хубаво.
7. Започнете реденето на тортата като поставите първия блат, намажете с крем, после втория, пак крем... и така до шестия. Намажете останалия крем отстрани, а върху последния блат нанесете на тънък слой кайсиевия конфитюр, който предварително можете да размекнете на водна баня.
8. Разтопете белия шоколад на водна баня и смесете със сметаната. Излейте го горещ върху мармалада и оставете да се охлади, но не да се втвърди напълно. След това разтопете черния шоколад и прехвърлете в много тесен пош или плик за храна. Ако използвате плик, отрежете малка част от връхчето и започнете да рисувате кръгове върху тортата.
9. След това с върха на нож, клечка за зъби или дървен шиш направете 8 линии на еднакви разстояния от центъра към края все едно оформяте 8 парчета. После направете още 8 по средата между две други линии, като този път теглите от края на тортата към центъра й. Така се прави тази традиционна украса за торти.
10. Страните на сладкиша обтрийте с филираните бадеми, като леко навеждате тортата с едната ръка, а в другата ви шепа има щердо количество ядки.
11. Приберете сладкиша в хладилник 12 часа преди поднасяне и извадете за 10-тина минути да се отвърне преди да сервирате тортата на трапезата в пълната й прелест.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ