Домашна пица калцоне с бекон, шунка, гъби и моцарела
Затворена пица с два вида колбас, гъби и сирена.
Необходими продукти:
- 160 мл вода
- 3,5 г суха мая (1/2 пакетче)
- 250 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
За плънката:
- 130-150 г бекон
- 130 г шунка
- 1 глава лук
- 4 печурки (пресни, едри)
- 3 домата (червени, средни по размер)
- 200 г моцарела за пици
- 200 г домати от консерва в собствен сос (цели; около 6 доматчета)
- 4 скилидки чесън
- 200 мл доматена салца
- сол и черен пипер
- 1 с.л. олио
- 1 люто чушле
- риган
- зехтин
- 60 г пармезан или друго твърдо жълто сирене
- листа пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Водата оставете да се подгрее на стайна температура в топла стая. Изсипете в нея маята и разбъркайте.
2. Брашното пресейте в купа, добавете солта, а после залейте с водата. Бъркайте първо с лъжица, а след като се пооформи тесто, прехвърлете на набрашнен плот и месете 8-10 минути докато спре да лепне. Разделете на 4 парчета, оформете на топки, поставете в съд и захлупете с влажна кърпа. Оставете да втасва докато дойде редът му.
3. Нарежете на кубчета бекона, доматите, шунката, гъбите, лука. Лютото чушле нарежете на шайби, чесъна наситнете, като разделите скилидките на 2 места по 2. Нарежете на шайби моцарелата, жълтото сирене рендосайте и приберете в хладилник.
4. Доматите в собствен сос обелете и рендосайте в купа. Добавете сол и пипер, доматената салца и две от скилидките чесън. Поръсете с риган и разбъркайте.
5. Сгорещете олиото в тиган. Добавете лютотот чушле и 2 наситнени скилидки чесън, запържете за минута, добавете бекона и гответе още 2 минути. Добавете лука, гответе още две минути като периодично разбърквате. Следват доматите (пресните на кубчета) и риган, както и още 2 минути готвене. После е ред на гъбите, но на тях ще им трябват поне няколко минути докато пуснат водата си и тя поизври. Остана да добавите кубчетата шунка и да готвите последни две минути. Дръпнете от огъня.
6. Хванете топка тесто, разточете я на плота и я прехвърлете в тава, покапана със зехтин и поръсена с малко царевично нишесте или брашно. Покапете тестото със зехтин, намажете с доматения сос, поръсете с малко пармезан. Работете само върху едната половина от пицата, защото все пак е калцоне и другата част трябва да остане свободна за прегъването. Отгоре сложете плънка (трябва да ви стигне за 4 пици от 4-те топки), върху нея наредете листа босилек и шайби моцарела. Поръсете още пармезан и прегънете пицата. Прещипете краищата хубаво. Можете да си направите още една, за да ги печете две по две. Най-отгоре намажете с още от доматения сос.
7. Покапете готовите пици със зехтин и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 20 минути. През това време си направете и другите две пици или си приберете тестото в хладилник или фризер за друго готвене.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ