Регистрация

Домашна печена лютеница за зимата

Домашна печена лютеница за зимата
Трудно   |   Порции 5   |   Видяна: 6287

Провизии от зимнина с домати за дълбокия сняг.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 10 кг домати (по-добре червени; може и вече омекнали)
  • 8 с.л. сол
  • 10 с.л. захар
  • 300 мл олио
  • 5 буркана от 0,5 л

Начин на приготвяне:

1. Измийте доматите и ги обелете. Ако ципата им пада трудно, шокирайте ги за 10 сек. във вряща вода.

2. Прекарайте доматите през месомелачка и когато са смлени, изхвърлете отделената вода.

3. Изсипете смляната лютеница в разлата (много широка) тава и сложете на умерен огън за 1-1:30 часа докато останалата вода изври, а субстанцията се сгъсти. Разбърквайте периодично.

4. 10 мин. преди да махнете от огъня, изсипете солта, захарта и 200 мл от олиото в тавата и разбъркайте хубаво.

5. Докато сместа е още топла, я приберете в предварително загряти на водна баня буркани. Оставете по половин пръст разстояние до капачката, което напълнете с останалото олио. Запечатайте.

6. Увийте в хавлиени кърпи и оставете лютеницата да престои една седмица. След това съхранявайте на тъмно и хладно място.

Зимнината е подходяща както за направата на сосове за меса, така и за директна комбинация като салата. По-желание след отваряне можете да я овкусите с нарязан лук или пресован чесън.

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2.30 ч.
Време за готвене: 4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта