Домашен царевичен чипс с пикантен сос
Домашен чипс начос със сос от майонеза, лют пипер и доматено пюре.
Тортила чипс - това е уникалното кино удоволствие, с което мнозина влизат в салона и слагат очилата. Хрупкав, различен и изпечен, вместо сготвен на маслена баня, той е модерно решение за замяна на вредните пържени картофки. Негов вариант е царевичен чипс начос, който отново се прави с царевично брашно, но и с бяло. Получава се едно от най-вкусните мезета за бира и често пъти може да бъде добра компания по време на бленувано спортно дерби. Кулинарната влогърка Милена ни убеждава в канала си da_sgotvim_s_milena, че домашен начос се прави бързо и лесно, като почти няма къде да се сбърка. Отгоре на всичкото дава и идея за апетитен пикантен сос за чипс, който можете да използвате и за картофените варианти.
Първо се замесва елементарно царевично тесто от царевично и бяло брашно с вода и олио. Не се добавят набухватели и не се изчаква да втаса. Просто се разстила на плота, нарязва се на специфичните формички за триъгълен чипс и се подпрежда в тава, застлана с хатия за печене. После влиза в средно загрята фурна за 7-8 минути. А това време е достатъчно, за да си направим сос за чипс. Авторката го нарича сос Айоли, но варианта, който предлага е бледо подобие на френския овкусител за печена риба и зеленчуци. В нашия случай просто смесваме готова майонеза с доматено пюре, червен и лют пипер и намачкан чесън. Ние от kulinarno.bg сме длъжни да предупредим - не правете грешката да слагате показания от Милена оцет. В купената майонеза има достатъчно киселина, която задържа текстурата въздушна. Вместо него предлагаме друг вариант на домашна майонеза с горчица, която можете да опикантите по желание. Все пак лютичкото си отива с този съвършен бирен мезерлък.
А сега - наздраве!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ