Домашен хляб с лук
Лучен хляб с два вида лук и суха мая.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 200 г лук
- 2 стръка пресен лук без листата
- 1/2 ч.л. сол
- 400 г бяло брашно
- листата от двата стръка пресен лук плюс още 1 цял стрък пресен лук
- 1 ч.л. сол
- 250 мл вода
- 1,5 ч.л. суха мая
- масло за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Наситнете бялата част на два стръка пресен лук, а обикновения стар лук нарежете на полумесеци.
2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и запържете стария лук за 5 минути като бъркате. Добавете след това наситнения пресен лук, посолете с половин чаена лъжичка сол и гответе още 3 минути. Не се притеснявайте, че старият лук ще потъмнее.
3. Пресейте брашното в купа и добавете запръжката от тигана в него. Разбъркайте.
4. Наситнете останалия пресен лук и прибавете в брашното. Размешайте отново.
5. Загрейте водата до температура малко над телесната и разбъркайте в нея маята. Изсипете при брашното и добавете 1 ч.л. сол. Разбъркайте и след това леко с ръка оформете на тесто без да вадите от купата в която месите. Покрийте съда със стреч фолио и оставете да втаса на топло (не във фурна) за 1 час.
6. Набрашнете плот или дъска и прехвърлете тестото. Отново не е необходимо да месите. Просто разстелете на дебела кора и с ръце завъртете от единия към другия край, за да се образува нестегнат фитил, подобен по форма на хляб.
7. Получения хляб прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене, направете прорези на горната кора с нож и покрийте с хавлиена кърпа. Оставете да втаса повторно за 30 минути.
8. Пъхнете хляба в предварително загрята на 240 градуса фурна на средна височина. Най-долу сложете купичка с вода. Гответе така 15 минути.
9. Извадете купичката с вода, намалете огъня на 220 градуса и гответе още 10 минути.
10. След изваждане оставете да почине и чак после си поднесете с бучка масло за намазване или вместо обикновен хляб към основното ястие.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ