Домашен хляб с жива мая
Насъщен, който втасва директно във фурната.
Необходими продукти:
- 500 гр брашно от вид по желание (бяло, типово или пълнозърнесто)
- 300 мл топла вода
- ¼ кубче прясна мая
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
- 2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Слагаме маята в топлата вода и разбъркваме докато се разтвори. Добавяме солта, захарта и олиото и отново разбъркваме с пластмасова или дървена бъркалка.
Към горната смес малко по малко започваме да добавяме пресятото брашно и бъркаме отново. Когато сместта стане гъста, я изсипваме върху набрашнен плот и започваме да месим с ръце. Първоначално тестото се залепва по ръцете, но след кратко месене и леко добавяне на брашно (до изчерпване на количеството му), тестото става гладко.
Поставяме го в предварително намаслена форма и намазваме и него с олио. Слагаме го във фурната, загрята на 50 градуса и го оставяме да втасва докато почти удвои обема си. После увеличаваме фурната на 200 градуса и без да вадим формата с хляба от там, печем около половин час до получаването на златиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ