Регистрация

Домашен хляб с жива мая

Домашен хляб с жива мая
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 8576

Насъщен, който втасва директно във фурната.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 гр брашно от вид по желание (бяло, типово или пълнозърнесто)
  • 300 мл топла вода
  • ¼ кубче прясна мая
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 2 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

Слагаме маята в топлата вода и разбъркваме докато се разтвори. Добавяме солта, захарта и олиото и отново разбъркваме с пластмасова или дървена бъркалка.

Към горната смес малко по малко започваме да добавяме пресятото брашно и бъркаме отново. Когато сместта стане гъста, я изсипваме върху набрашнен плот и започваме да месим с ръце. Първоначално тестото се залепва по ръцете, но след кратко месене и леко добавяне на брашно (до изчерпване на количеството му),  тестото става гладко.

Поставяме го в предварително намаслена форма и намазваме и него с олио. Слагаме го във фурната, загрята на 50 градуса и го оставяме да втасва докато почти удвои обема си. После увеличаваме фурната на 200 градуса и без да вадим формата с хляба от там, печем около половин час до получаването на златиста коричка.

постен домашен хляб с жива мая

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта