Домашен тахан от сусам
Домашен сусамов тахан или как се прави тахан вкъщи?
Необходими продукти:
- 500 г семена бял белен сусам (сурови)
- 120 мл студено пресован зехтин
Начин на приготвяне:
1. Изсипете семената сусам в голям тиган и сложете на слаб към умерен огън върху котлон. Бъркайте постоянно в продължение на 10 минути. Семената трябва да придобият светло златист цвят. Прехвърлете ги в блендер или чопър.
2. Смелете. Ако работите с чопър, пресипете получената паста в купата на пасатора. Ако сте с блендер, семената могат да си останат и в него.
3. Налейте зехтина и пюрирайте до получаването на гладка паста. Пресипете я в буркан и затворете капака. Съхранявайте в хладилник до 3 месеца.
* Сусамовият тахан е подходяща добавка за салатени сосове. С него се прави и традиционната арабска разядка хумус
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ