Домашен салам с телешко и пуешко
Руло от телешко с пуешко и подправки като заместител на купените салами.
Домашен колбас от пуешко и телешко месо с коричка от подправки се прави в канала Всегда Вкусно като алтернатива на купените колбаси, предимно замесени с механично отделени мръвки, добавка на соев протеин и консерванти и пребогати на сол и мазнини. Ето как да сервирате на семейството си полезно и вкусно месо, което да послужи за мезе, директно хапване на някое и друго резенче или пък като топинг за филийки, пици и плънка за сандвичи.
Смелете по отделно телешкото и пуешкото месо. Не е удачно да правите този салам със свинско, тъй като не се подгрява до температура, която може да избие заразите в този вид месо. Смлените меса подправете с 2 процента от теглото им сол и залейте с 10% от теглото им вода. Разбъркайте и приберете в хладилник за няколко часа да покиснат в саламурата.
Можете да си потърсите колагенов лист за домашни колбаси или да използвате плик за печене. Поставете го върху лист стреч фолио, за да не контактува найлона на фолиото директно с продукт, който ще се яде. След това поръсете листа с подправки - черен, червен и лют пипер, чесън и лук на прах, може и нещо по-екзотично като семена синап например или пък ким. Разпределете в едната част от фолиото телешкото, отгоре - пуешкото, после пак поръсете с подправки и завийте на руло. Гледайте във видеото как става най-лесно.
Рулото сушете за 2-3 часа в тава с вода във фурната на 85 градуса. После отцедете, приберете в хладилника за още 10-тина часа, за да се стегне колагенът от месото и е готово за хапване. Точните продукти и стъпки на направа можете да видите ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ