Домашен кекс с ром и шоколад
Маслен кейк с шоколадови късчета и аромат на ядки.
Необходими продукти:
- 300 г бяло брашно - пресято
- 270 г кристална захар (препоръчваме Захира)
- 3 яйца
- 160 мл масло
- 150 г ядки от вид по желание (стрити на прах)
- 100 г шоколад - начупен на парченца
- 1 к.ч. прясно мляко
- 80 мл ром
- 1 пакет бакпулвер
- 1 пакет ванилова захар
- 1/3 ч.л. канела
- брашно и масло за обтриване на формата за печене
- пудра захар за поръсване на кекса (за предпочитане - Захира пудра захар)
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото със захарта до набъбване и хомогенизиране.
2. При непрестанно разбъркване добавете яйцата, шоколадовите късчета, канелата, ваниловата захар и бакпулвера. Следват брашното, прясното мляко и ром за финал.
3. Намажете дъното и стените на формичка за кекс с масло, след което го поръсете с брашно и разтръскайте съда, за да полепне то по маслото без докосване с ръка.
4. Изсипете сместа във формичката и печете в средата на предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час, без да отваряте фурната преди 50-тата минута.
5. Поръсете с пудра захар и сервирайте!
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ