Домашен блат за торти и сладкиши
Пандишпанов блат за торта с бити белтъци.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 120 г брашно
- 120 г захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. оцет
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата.
2. Жълтъците смесете с 80 грама от захарта и разбивайте с миксер докато се получи бяла кремообразна пяна. Трябва цялата захар да се е абсорбирала идеално. На мен ми отнема 6 минути бъркане на средна до силна степен.
3. Измийте и подсушете идеално бъркалките на миксера. Трябва и съда, и уредите да са съвършено чисти. След това започнете да разбивате белтъците с щипка сол докато се превърнат в устойчива гъста бяла пяна, която не помръдва при обръщане на съда. След това добавете лимоновия сок и оцета и разбивайте още половин минута. След това добавете останалите 40 грама от захарта и разбивайте докато се абсорбира.
4. Добавяйте на части белтъчната пяна при жълтъците и разбърквайте внимателно. НЕ използвайте миксер - тук се работи с шпатула. Сместа трябва да стане въздушна и еднородна.
5. Постепенно в нея добавете брашното като продължавате да работите с шпатула и разбърквате от дъното към върха.
6. Намазнете кръгла тава или формичка с регулиращи се стени с масло. Изсипете сместа вътре и внимателно загладете отгоре.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути. Не отваряйте преди да прецените, че блатът е готов. После направете теста с клечка за зъби и ако всичко е наред, изключете фурната и оставете вратичката отворена.
8. Извадете чак след като блатът е напълн охладен.
9. Можете директно да сиропирате с компот или захарен сироп и да поднесете като обикновено реване, но можете да си направите любимия крем за торти, да разрежете блата на три по-тънки блата и да си направите идеалния домашен сладкиш.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ