Доматени кошнички със сирене и яйца
Пълнени домати с яйце и сирене.
Необходими продукти:
- 150 г сирене
- стрък пресен лук
- 2 с.л. заквасена сметана или много гъсто кисело мляко
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 6 твърди домата
- 6 яйца (ако доматите са по-малки използвайте пъдпъдъчи)
- лют или черен пипер за поръсване и зелен лук или магданоз за украса
Начин на приготвяне:
1. В купичка намачкайте сиренето с вилица. Добавете червен и черен пипер, сметаната (киселото мляко) и наситнения стрък зелен лук. Разбъркайте.
2. Доматите измийте. Отрежете капачетата и с чаена лъжица изгребете част от сърцевината, като се постараете да махнете само меката среда и да останат стабилни бордове. Подредете така оформените доматени кошнички в керамични купички за брюле или формички за мъфини. Дори и да не се побират напълно вътре - не е проблем. Можете да намаслите съда за по-лесно изваждане.
3. Разпределете плънката в дматите. Ще заеме около 1/3 от тях. Отгоре чукнете по яйце, а него може да поръсите с малко сол и пипер.
4. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
6. След изваждане прехвърлете много внимателно в порции или блюдо и поръсете с подправки и зеленища за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ