Диетичен гювеч с домати и яйца
Здравословни гювечета със зеленчуци и яйца.
Необходими продукти:
- 2-4 домата (около 500 г общо)
- 4 яйца
- 2 стръка пресен лук
- листата на 1/2 връзка магданоз
- 3 с.л. растителна мазнина
- сол и чубрица
Начин на приготвяне:
1. Доматийте измийте и нарежете на едри парчета.
2. Лука нарежете на шайби и изсипете при доматите.
3. Наситнете магданоза и добавете към ястието. Запазете си няколко листенца за украса.
4. Поръсете със сол, разбъркайте и прехвърлете в гювеч или малка тава с високи бордове и капак. Полейте малко мазнинка.
5. Захлупете и печете на 180 градуса за 40 минути. Така в домата се образува веществото ликопен, което действа пречистващо и предпазва от рак.
6. Отворете капака, чукнете върху ястието яйцата, поръсете със сол и чубрица и допечете за 10-тина минути без да захлупвате. Зависи колко сготвени харесвате яйцата.
7. Поднесете си гювеча с украса от магданозени листенца. Ако се наядете без хляб, определено ще свалите някой и друг излишен грам.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ