Джинджифилов сос с цитруси за месо
Цитрусов сос с джинджифил и чесън.
Необходими продукти:
- 80 г пресен джинджифил
- 1 лимон
- 1/2 портокал
- 1 скилидка чесън
- 2/3 с.л.мед
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 40 г масло + 1/2 ч.л. мека горчица по желание (ще обясним тази добавка за какво се използва)
Начин на приготвяне:
1. Джинджифила обелете и нарежете на парченца. Сложете в купата на пасатора.
2. Изстискайте сока от цитрусите и го изсипете при джинджифила.
3. Добавете обелената скилидка чесън, меда и сол и пипер.
4. Пюрирайте в продължение на минута на слаба скорост. Съхранявайте до 2 дни в хладилник.
* Ако сервирате мазни меса или риба, този сос е подходящ. Ако обаче планирате да го ползвате за телешко или пилешко филе, както и за пуешки гърди, по-добре е да го омаслите. За целта се разтапя маслото и се разбърква с горчицата - тя играе ролята на емулгатор или иначе казано - помощник за обединяване на мазната и киселинната част от соса.
** Не залагайте на този сос, ако очаквате гости, защото джинджифловият нюанс не е по вкуса на всеки. Ако обаче искате да опитате един по-различен вкус на любимите домашни мръвки и пържоли, това е много подходяща идея.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ