Детски суши със сьомга
Суши за деца с варена риба и ориз.
Необходими продукти:
- 300 г филе от сьомга или друга риба по избор
- 1 ч.ч. ориз за суши (може и обикновен бисерен)
- 3 с.л. оцет (може и оризов за по-автентично)
- 1 с.л. захар
- 1/2 с.л. сол
- светъл соев сос за поднасяне
- силиконови формички за лед или други малки силиконови формички
Начин на приготвяне:
1. Сварете рибното филе в подсолена вода, като го пуснете щом водата е кипнала и готвите 7-10 минути. Предварително е добре да се убедите, че в рибното месо няма останали костици. Свареното месо смелете през месомелачка или с 2-3 с.л. от водата на варенето направете с пасатор на гъсто пюре.
2. Силиконовите формички намажете с масло и напълнете до половината с рибната смес. Ще ви трябват повече от един комплект формички. Натиснете хубаво месото вътре и ако отдели вода, я съберете внимателно с малка лъжичка. Трябва да е много плътно. Приберете в хладилник.
3. Измийте добре ориза под течаща вода и прехвърлете в тенджерка с капак. Залейте с 1,5 ч.ч. вода и оставете на огъня да кипне. После намалете котлона на умерен огън и затворете с капака. Оставете да се готви така 15 минути. След това махнете от огъня и оставете под капака за още 15 минути.
4. В метална чашка смесете захарта със солта и оцета и загрейте. Разбърквайте докато се разтвори всичко.
5. Свареният и задушен след това ориз открехнете и залейте с оцетната смес. Разбъркайте много хубаво.
6. Извадете формичките от хладилника и ги допълнете с оризовата смес, като отново натискате много добре. После ги приберете обратно в хладилника за поне час.
7. В малка купичка за сосове смесете соев сос с вода, така че да се получи консистенция, подходяща за деца.
8. Добре охладените суши извадете от формичките, подредете върху плато и поднесете със соевия сос. Децата много ще се зарадват, че сте модифицирали за тях храна за възрастни. Това са уникални солени бонбони за деца, подходящи за вашето парти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ