Регистрация

Датски десерт с ябълки

Датски десерт с ябълки
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5920

Масленки с плодов пълнеж.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За около 1 кг датско тесто или за два сладкиша:

  • 30 г прясна мая или 1 с.л. суха мая
  •  1/2 ч.ч. пълномаслено мляко
  •  1/3 ч.ч. захар
  •  кората на 1 портокал, фино настъргана
  •  3/4 ч.л. смлян кардамон
  •  1-1/2 ч.л. екстракт от ванилия
  •  1/2 шушулка ванилия, разделена на две и остъргана
  •  2 големи яйца, охладени
  •  1/4 ч.ч. пресен портокалов сок
  •  3-1/4 ч.ч. обикновено брашно
  •  1 ч.л. сол

За масления блок:

  •  250 г студено неосолено масло
  •  1/4 ч.ч. обикновено брашно

За ябълковия пълнеж:

  • 4 ябълки (най-добре сорт "Фуджи"), обелени, без семената и нарязани на парчета от по 0,6 см
  •  1/2 ч.ч. захар
  •  1 ч.л. смляна канела
  •  1/2 шушулка ванилия, разделена на две и остъргана
  •  1/4 ч.ч. пресен лимонов сок
  •  4 с.л. неосолено масло 

За намазване:

  •  1 голямо яйце, плюс 1 голям жълтък
  •  пудра захар
  •  малко ром

Начин на приготвяне:

На тестото:

1. Смесете маята и млякото в купата на миксер с обикновена бъркалка и разбъркайте на ниска скорост.

2. Бавно прибавете захарта, портокаловата кора, кардамона, екстракта от ванилия, ванилиевите семенца, яйцата и портокаловия сок. Разбъркайте хубаво.

3. Сложете приставката за тесто и прибавете солта с брашното, чаша по чаша, като увеличите скоростта до средна, когато брашното се абсорбира.

4. Омесете тестото около 5 мин. или докато стане гладко. Може да се наложи да прибавите още малко брашно, ако е лепкаво.

5. Прехвърлете тестото в леко набрашнена тавичка за печене и покрийте с найлоново фолио.

6. Оставете в хладилник за 30 мин.

На масления блок:

1. Смесете маслото и брашното в купата на миксер с обикновена бъркалка и разбийте на средна скорост за 1 минута.

2. Остържете стените на купата и на бъркалката и разбийте още минута, докато се получи гладък крем.

3. Заделете на стайна температура.

4. След като тестото се охлади 30 мин., го извадете върху леко набрашнена повърхност. Разточете тестото на правоъгълник с размери около 45 x 33 см и дебелина 0,6 см. Ако е лепкаво, поръсете с малко брашно.

5. Намажете маслото равномерно в средата и дясната третина на тестото.

6. Сгънете левия край надясно, като покриете половината, намазана с масло. Сгънете дясната третинка на правоъгълника върху централната. Първата част от подготовката е в края си. Натиснете няколко пъти с пръст, за да отбележите, къде сте го сгънали и сложете в тавичка за печене. Увийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за 30 мин.

7. Сложете тестото по дължина върху набрашнена повърхност. Отворените краища трябва да ви се падат отдясно и ляво. Разточете тестото на друг правоъгълник с такива размери. Отново сгънете лявата третина на правоъгълника върху центъра и дясната по същия начин. Не добавяйте масло, тъй като вече има. Това е втората част от подготовката. Оставете в хладилник за 30 мин.

8. Направете общо четири такива процедури. След последната тестото трябва да престои в хладилник поне 5 часа или за цяла нощ. След това вече може да се използва. Ако няма да го използвате в близките 24 часа, го замразете, като го разточите с дебелина около 2,5 см и увиете хубаво с фолио. Преди да работите отново с него, размразете бавно в хладилника. Можете да съхранявате във фризер до 1 месец.

На ябълковия пълнеж:

1. Смесете всички необходими продукти освен маслото в голяма купа.

2. Разтопете маслото в тиганче на среден огън докато леко промени цвета си - около 6 - 8 мин.

3. След това прибавете ябълковата смес и сотирайте докато ябълките омекнат и се карамелизират - 10 до 15 мин.

4. Ако ябълките са сорт "Фуджи", те ще се карамелизират, но ще запазят формата си. Изсипете ги в плитка тавичка да се охладят напълно преди да оформите сладкиша.

5. (Ако го приготвяте предварително, оставете да се охлади до стайна температура, затворете в херметически съд и дръжте в хладилника до 3 дни.) Излишният пълнеж може да се използва за топинг на сладолед, мъфини, чийзкейк или други сладкиши.

На датската плитка:

1. Постелете тавичка за печене със силиконова подложка или пергаментова хартия. Върху леко набрашнена повърхност разточете датското тесто на правоъгълник с размери 38 x 50 см и дебелина 0,6 см. Ако е еластично и се свива при разточване, оставете го да престои за няколко минути и разточете отново. Сложете го в тавичката.

2. По едната дълга страна на тестото направете паралелни, 12-см дълги разрези с нож или уред за рязане на тесто, всеки на около 2,5 см един от друг. Повторете и от другата страна, като внимавате разрезите да съвпадат като местоположение.

3. Сложете плънката в средата на правоъгълника. Завийте първо горната част върху плънката, а след това долната. Сега започнете да затваряте с изрязаните ленти тесто, като редувате лява с дясна, така че да се получи плитка. Изрежете излишното тесто и подпъхнете краищата. Намажете с 1 цяло яйце, разбито с жълтък.

Печенето:

1. Напръскайте с олио за готвене найлоново фолио и сложете върху така приготвената плитка. Оставете на стайна температура или, ако е възможно, на постоянна температура от 250ºС за около 2 часа или докато тестото удвои обема си.

2. Загрейте предварително фурната на 200ºС. Сложете решетката в центъра на фурната.

3. Печете 10 мин., след това завъртете тавичката, така че задната част сега да дойде отпред. Намалете фурната до 180ºС и печете още около 15-20 мин. или до златисто-кафяво. Охладете и поднесете плитката или топла, от фурната, или на стайна температура. Охладеният сладкиш може да се съхранява до 2 дни в хладилник, в херметически затворен съд или да се замрази за 1 месец.

На глазурата:

1. Смесете пудрата захар и рома и поръсете сладкиша.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта