Гювечът със свинско месо на баба
Български месен гювеч с бамя, картофи, моркови, домати и зелен фасул.
Гювечът е едно от любимите ми ястия. Учил съм се да го правя от баба ми Соня, която беше голям майстор. Правеше го в специален пръстен гювеч. Аз го правя в дълбока тава от алпака, която е доста стара и в нея готвя народните манджи на фурна.
Необходими продукти:
- 800 г свинско месо
- 2 глави кромид лук
- 500 г замразен грах
- 1 буркан зелен фасул
- 1 буркан тиквички за готвене
- 500 г замръзена бамя
- 2-3 моркова
- 1 кг картофи
- 1 буркан домати за готвене
- сол, черен и червен пипер
- универсална подправка
- 5 с.л. олио.
Начин на приготвяне:
Цялото майсторство се свежда в последователността на приготвяне на гювеча. Не се слага всичко на куп, въпреки че това може да се заключи от името на ястието. Първо се запържва месото в тиганче, поръсено с червения и черния пипер, солта и универсалната подправка. След като се запържи добре до златиста коричка, се добавя нарязания лук, който също се запържва с месото. Месото и лука се изсипват в дълбока тавичка и се поливат с 2 ч.ч. вода. След това добавяме замразения грах и оставяме да се пече за около 10 мин. Последователно добавяме зеления фасул, тиквичките, морковите, картофите, бамята и накрая доматите. Ястието се допича докато остане на мазнина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ