Гювечета със свинско, картофи, моркови и лук
Народно свинско със зеленчуци и бульон в гювеч.
Необходими продукти:
- 600 г свинско месо без кости, жили и излишна мазнина
- олио
- 3 глави лук
- 500 г картофи
- 3 дафинови листа
- 12 зърна черен пипер
- сол
- мащерка
- сладък пипер
- 3 големи скилидки чесън
- 3 моркова
- 150 г зелен фасул или грах или от замразените миксове
- 450 мл бульон
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци, а свинското месо на кубчета с големината на хапка.
2. Сгорещете 1 с.л. олио в тиган и запечатайте на силен огън месото до побеляване. Прехвърлете в купчика.
3. Забършете с домакинска хартия тигана добавете в него 1-2 с.л. олио и лучените полумесеци. Гответе на умерен огън до появата на златист цвят. Разбърквайте периодично.
4. Обелете картофите, измийте и нарежете на кубчета, които да са по-малки от кубчетата свинско. Все пак картофите се разваряват трудно. Нарежете морковите също на кубчета.
5. Започнете сглабянето на ястието в големи гювечета или голям семеен гювеч. Важно е да имат капаци. Ако използвате от малките гювечета - това са 3 или 4 порции - зависи от съдинките. От 500 мл са точно три порции. Най-отдолу разпределете месото. Върху него пуснете по един дафинов лист и по 3-4 зърна пипер. Покрийте с половината от лука. Разпределете картофите. Овкусете със сол и мащерка, поръсете сладък пипер и лют по желание.
6. Скилидките чесън обелете и просто сплескайте с ножа. Сложете по една във всяко гювече. Върху тях разпределете морковите. Отгоре поръсете замразена грах или микс грах със зелен фасул, царевица и други. Покрийте с останалия пържен лук. На финала залейте с бульона и сложете капаци на гювечетата.
7. Печете в незагрята фурна на 180 градуса за 1 час.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ