Гъбена супа с картофи и пушено сирене
Крем супа от картофи с парченца задушени гъби и разтопено пушено сирене.
Необходими продукти:
- 500 г пресни гъби (печурки, манатарки, микс...)
- 200 г пушено сирене на палка
- 400 г картофи
- 1 глава лук
- растителна мазнина за готвене
- сол и пипер на вкус
- вода
- пресен копър по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на кубчета, залейте с вода и оставете да врат на умерен огън, докато станат съвсем меки. След това - пюрирайте. Ако супата е по-гъста, добавете мляко или вода.
2. Докато картофите се готвят, наситнете лука и нарежете гъбите на тънки полумесеци. Сгорещете растителната мазнина в тиган, запържете в нея лука и след като стане прозрачен, добавете и гъбите. Гответе докато отделят водата си и тя се изпари. Махнете от огъня и подправете със сол и пипер.
3. Нарежете пушеното сирене на парчета и го пуснете при картофите след като вече сте ги пюрирали. Бъркайте на огъня докато сиренето се разтвори. След това махнете от котлона. Добавете гъбената запръжка в супата и опитайте на вкус. Ако е нужно, добавете още подправки.
4. Сервирайте по желание с наситнен пресен копър. Малко сметана също се връзва добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ