Гулаш - яхния от телешко със зеленчуци и сос
Гозба с телешки хапки в доматен сос с чушки, домати, картофи и подправки.
Гулашът е традиционно унгарско ястие от месо със зеленчуци и сос, в която се слагат разнообразни и шарени продукти и се задушават с подправки докато се получи семейно основно, наподобяващо народните кебапи. В канала Всегда Вкусно показват как се прави традиционен гулаш от телешко.
Първо се отделя време за рязане - на лука, чушките, целината, мръвките, морковите, доматите. Добре е картофите да се обелят и нарежат по-късно или най-хубаво - да се приготвят отсега, но да се накиснат във вода, защото окислението ще ги спиха. Следва в тенджера да се сгорещи олиото и в него да се запържи първо само лука, после и чесъна, след това да се добви месото и да се готви до побеляване. Прибавят се чушките, морковите, целината, подправките, доматите и се оставят да покъкрят на силен огън. Поръсва се брашното, довършва се с доматена салца, залива се с вода и се кипва. Температурата се намалява. Следват картофите и дафинов лист, а после - спокойствие на огъня, докато храната е готова. Остава да поръсите с пресен магданоз и да сервирате докато е топло.
Начинът на направа гледайте във видеото по-горе, а списък с точните продукти и стъпки на готвене можете да видите ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ