Гулаш - унгарска яхния със свинско и лук
Задушено свинско с лук в гъст сос с доматен концентрат и печено брашно.
Гулашът е традиционно унгарско ястие, което най-общо представлява задушено в сос. Обикновено се приготвя от телешко или свинско месо с лук и моркови, но има варианти на вегански или пилешки гулаш, дори и рибен такъв. Ястието е лесно за направа и може да се поднесе с гарнитура от варени картофи или ориз, за да не се налага сервиране на хляб. Как се прави лесен гулаш със свинско, показват в канала Всегда Вкусно.
Първо месото се реже на парчета с големината на хапка. Поръсва се със сол и пипер и се оставя настрана. Нарязва се лук и се рендосва морков. Ако сте чевръст кулинар можете да готвите с последователността във видеото, но ако искате да си спестите екстремно бързане, по-добре първо си направете заготовките и после преминете към същинската термична обработка. Месото се запържва в силно сгорещено олио. В друг тиган се готвят лукът и морковите. После месото влиза при зеленчуците, овкусява се със сол, пипер и кимион и се налива вода или бульон. Оставя се да къкри под капак на умерен котлон за 30 минути.
Следва да се направи сгъстителят за соса като се запече за кратко брашно на сух тиган. Внимавайте да не го загорите. Размешайте брашното със студена вода на каша и добавете в тигана заедно с доматеното пюре и дафинов лист. Разбъркайте хубаво до хомогенизиране на соса. Върнете капака и оставете да се готви още 10 минути. След това можете да сервирате. А ако искате списък с точните продукти и стъпки на направа - вижте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ