Гръцки чеснов сос - скордаля
Сос за риба с хляб, чесън и майонеза.
Необходими продукти:
- 4 резена стар хляб (отстранете корите и накиснете в студена вода; изстискайте, за да отцедите водата)
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. оцет
- 2 с.л. майонеза
- ½ лимон (сока)
- зехтин
- сол, пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете накиснатия хляб, чесъна, зехтина, майонезата, лимона и оцета в малък блендер.
2. Пасирайте, докато получите мека паста, добавете сол, пипер и зехтин, докато получите точната гъстота.
3. Опитвайте от време на време, за да проверите дали солта и оцета са достатъчно и да ги регулирате според желанието си.
4. Можете да съхранявате в хладилник 4-5 дни.
5. Това е един хубва дресинг за пържени или печени зеленчуци.
6. В Гърция, обикновено този сос се комбинира с пържена треска.
7. Снимката е на един много гъст чеснов сос. Обикновено го правя по-рядък (като крем).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ