Глазирано пилешко с джинджифил по монголски
Пилешки хапки по азиатски в соев сос с чесън, джинджифил и кафява захар. Пиле в сладко-солен сос.
Необходими продукти:
- 800 г пилешко филе
- 3 с.л. царевично нишесте
- 3 с.л. олио
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. рендосан корен джинджифил
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 125 мл соев сос
- 150 мл вода
- 4 с.л. кафява захар
- 1 с.л. царевично нишесте + 2 с.л. вода
- 2 с.л. сусамово олио (ако нямате, заменете с масло)
- 2 стръка пресен лук
- бял ориз за сервиране по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете на лентички. Прехвърлете в купа и поръсете с царевичното брашно. Оставете настрана за няколко минути.
2. Намачкайте чесъна и си рендосайте джинджифила. Перата на зеления лук нарежете на коси тръбички с дължина 2-3 см. Бялата част наситнете.
3. Сгорещете 1,5 с.л. олио в голям тиган с незалепващо покритие и сгответе половината от месото за около 4 минути като обръщате периодично. Извадете в купа, сипете още 1,5 с.л. олио и запържете и останалата част от месото. Извадете при първата порция.
4. Забършете с домакинска хартия тигана, като внимавате да не се изгорите. Добавете 1 с.л. олио и запържете в него чесъна и джинджифила за минута. Добавете черния пипер и гответе още 30 секунди.
5. Налейте соевия сос, кафявата захар и водата и изчакайте да кипнат.
6. Разбъркайте царевичното нишесте с вода и налейте в кипналата смес. Оставете да къкри 3 минути на умерен огън.
7. Върнете в тигана запържените месца и бъркайте и гответе 3 минути. Добавете сусамово олио или масло и лука, гответе още минута и махнете от огъня.
8. Традиционно това ястие се сервира върху основа от бял ориз, но можете да поднесете върху картофено пюре или в комбинация с пресни зеленчуци за по-нискокалорично.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ