Гигантска пица с бекон и лук
Пица с домашно тесто, колбас, гъби и зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 ч.ч. брашно
- 1,5 ч.ч. вода
- 3 с.л. олио
- 1 пакет суха мая (може и 2/3 пакет суха мая)
- 2 яйца
- 1 ч.л. захар
- 1/3 ч.л. сол
За топинга:
- 4 домата
- 1 с.л. зехтин
- риган, сминдух или босилек на прах
- 1-2 скилидки чесън
- 300 г бекон
- 1 глава лук
- 350 г гъби
- 400 г кашкавал
- листенца пресен босилек по желание
Начин на приготвяне:
* Продуктите за топинга са напълно избирателни. Можете да използвате всичко, което се намира в хладилника ви. Импровизирайте с колбаса, добавете си пушено сирене, ако имате, можете да сложите още чушки, малсини, кисели краставички, царевица или каквото друго ви харесва. Можете да махнете мръвката или пък да пропуснете лука. Някои харесват дори пици с бяло сирене - импровизирайте смело.
1. Започваме с тестото като пресяваме брашното в тава, добавяме солта, захарта и сухата мая. После се оформя кладенче, в което се чукват яйцата. Отгоре се залива с олиото и водата, която трябва да е леко стоплена, за да активира по-добре маята. Следва голямото месене докато компонентите се обединят хубаво и се превърнат в страхотно еластично и нелепнещо по ръцете тесто. Може да се наложи да добавите още олио или зехтин. След това приберете тестото в намазнен съд, намазнете го отгоре, за да не хване коричка и покрийте съда с кърпа, капак или стреч фолио. Оставете на топло място да втаса докато удвои обема си.
2. През това време си направете соса - обелете два от доматите и леко ги изстискайте от течната сърцевина. Пасирайте, като добавите чесъна и подправки на вкус - сол, босилек, чубрица, сминдух, риган.
3. Направете си и останалите заготовки - нарежете другите два домата на полумесеци, гъбите измийте, почистете и нарежете на шайби, колбаса - на ленти, а лука - на полумесеци, които после разделете. Хубаво е продуктите за пица да не са ситни, защото се губи вкусът им. На финала си рендосайте и кашкавала.
4. Втасалото тесто премесете с малко брашно и разстелете в голямата тава на фурната или пък разделете на няколко по-малки пици. Можете дори да замразите и да използвате на по-късен етап. Върху тестото намажете със зехтина, след това с доматения сос. Отгоре разпределете гъбите, лука, доматите и бекона и сложете да се пече в максимално загрята фурна на по-долен рафт, но не директно на дъното.
5. След 20-30 минути (тук ще се наложи да прецените сами) извадете пицата, поръсете с кашкавала и върнете да се запече за още 5-6 минути. След изваждане украсете с листенца пресен босилек и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ