Гарнитура за агнешко от кускус
Кус-кус със стафиди, лук и пресни билки.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. кускус
- 4 ч.ч. вода или бульон
- 2 с.л. олио
- 20 г масло
- сол и пипер на вкус
- 1 глава лук
- 1 морков (може и други зеленчуци по желание или директно замразен микс зеленчуци за добавка към ориз и варива)
- 200 г стафиди (накиснати в 300 мл вряла вода)
- прясна билка по желание (ако ще се поднася с месо, се връзва с мента или мащерка; понася добавка на наситнен пресен лук)
Начин на приготвяне:
1. Залейте стафидите с вряла вода, а кускуса измийте през цедка и изсипете в тенджерка. Залейте с бульона, сложете да кипва и веднага щом заври, махнете от огъня и оставете под капак за 15-30 минути докато абсорбира течността и пръхне.
2. През това време наситнете лука и моркова (зеленчуците). Сгорещете олиото в тиган и ги запържете докато съвсем леко променят цвета си.
3. Добавете отцедените от водата стафиди, маслото, а минута-две след това и кускуса. Разбъркайте.
4. Не дръжте на огъня много, за да не се слепят зърната. Добавете наситнената прясна подправка, овкусете със сол и пипер и наситнен зелен лук по желание, размешайте фнално и махнете от огъня.
5. Много е вкусно при поднасяне с месо да залеете гарнитурата със сос от печенето на мръвките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ