Вегански тиквеник с мед и канела
Сиропиран тиквеник с медена заливка.
Лятото е друго - хапваме по някой свеж сезонен роден плод и се наслаждаваме на времето. Но през студените месеци от родните сладкарски растителни находки остават малцина - тиква, мушмули, дюли, ябълки и круши - къснозрейки. Е, поне време за готвене има. Затова в канала Готвене за начинаещи Миро показва как да си направим тиквеник. Но не обикновената баница с тиква, а десерт с тиква, мед, канела, ядки ненатрапчиво количество тесто и мазнини и приятен сироп, който да разведри сладкиша.
Тиквата се рендосва и се поръсва със захар. Разбърква се и се оставя настрана няколко минути. После водата от нея се отцежда и се събира за сиропа. Към тиквения сок се добавя мед, захар, лимонов сок и (само ако лимонът е БИО) лимонената кора. С другата част се действа конвенционално. Редят се кори, пръскат се с олио и на всяка втора се слага част от рендосаната тиква и се поръсва с орехи и канела. В рецептата обаче се покапва и с мед.
Готовият сладкиш се пече на 180 градуса малко под средното ниво на фурната за 50-тина минути. А заделеният сироп се кипва и охлажда. Топлата и изпечена сладка баница се залива с хладния сироп. И след няколко часа е идеална за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ