Бяла риба с песто от мащерка
Бяла риба, намазана с песто и опечена върху канапе от кускус.
Необходими продукти:
За рибата и кускуса:
- 340 г пълнозърнест пшеничен кус-кус
- 2 ½ с.л. пресен магданоз, нарязан
- 4 скилидки чесън, пресован
- 1 ч.л. подправка за пиле
- ½ ч.л. кориандър
- 1 ч.л. морска сол
- 1 ч.л. пипер
- 500 г чери домати, разрязани на половинки
- ¼ ч.ч. запечени бадеми, нарязани на ситно
- 220 г артишок (запазете сока в кутията)
- 1 ч.ч. вода или бульон
- 1/3 ч.ч. бяло вино
- кората от 1 лимон
- 1 кг червен берикс (или друга бяла риба)
За пестото:
- 2 връзки прясна мащерка, около 6 с.л.
- 1 ч.ч. препечени бадеми, нарязани на ситно
- 4 скилидки чесън
- ½ ч.ч. настъргано сирене „Пекорино романо”
- ½ ч.ч. зехтин
- сокът от 1 лимон
- морска сол
- черен пипер
За дресинга:
- 4 с.л. мед
- сокът от 1 грейпфрут
- ½ ч.ч. зехтин
- 1 ч.л. ябълков оцет
- морска сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Пригответе пестото от мащерка като смесите всички съставки и ги пасирате до получаването на сравнително гладка смес. Прехвърлете така приготвеното песто в купичка и го оставете настрани.
2. В малка купа смесете зърната на кускуса с магданоз, чесън, кориандър, сол, пипер и подправката за пилешко.
3. Покрийте дъното на плоска тава за сладки с хартия за печене. Направете стена по ръбовете на хартията с помощта на артишока така че да получите голям овал (оставете около 2 см. откъм края, за да може лесно да се запечата хартията за печене).
4. Разпределете кускуса равномерно в средата. Покрийте със слой чери доматчета и бадеми.
5. Смесете водата или бульона със сока от артишока и виното и залейте с течността кускуса. Наредете рибните филета върху кускуса на равномерен слой.
6. Намажете рибата с пестото и сложете отгоре още един слой хартия за печене, запечатайте краищата му към долния слой хартия, така че да се получи нещо като затворен плик. Печете 35 минути в предварително загрята на 180 С фурна или докато кускуса омекне.
7. Разбъркайте съставките на дресинга, залейте с него рибата и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ