Бяла риба по Хавайски с кокос и ананас
Хавайски кюфтета от риба с кокос, поднесени върху ананас с канела.
Необходими продукти:
- 250 г филе от бяла риба
- 1 яйце
- 2 скилидки чесън
- 1 малка глава лук
- 1 люта чушка - чили или друга
- 1 ч.л. къри на прах
- щипка кимион
- 2 с.л. кокосови стърготини (или 50 г плод кокос)
- сол на вкус
- бял пипер на вкус
- растителна мазнина за пържене
За салсата:
- 1 см корен пресен джинджифил
- 1 ананас
- сокът и кората на половин лайм
- 1 с.л. кафява захар
- пресен кориандър (или магданоз)
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Вземете дъска и на нея разрежете ананаса. Махнете кората и бодличките, почистете сърцевината, а месестата част нарежете на кубчета. Кубчетата прехвърлете с ръце в отделен дълбок съд, а цялата вода от плода, стекла се по дъската, щателно изсипете в купа.
2. Към нея добавете кафявата захар, сока и кората от лайма и рендосания корен от джинджифил. Разбъркайте хубаво докато захарта се разтвори напълно.
3. Кориандъра измийте, наситнете и изсипете в купата с ананаса. Отгоре залейте със сладката смес, добавете малко черен пипер, разбъркайте хубаво и приберете в хладилник за 30 минути.
4. Наситнете рибата, чесъна, лука и лютата чушка. Друг вариант е да ги минете заедно през месомелачка. Вие си преценете как ще ви е по-вкусно.
5. Смесете рибената кайма с кърито и кимиона. Ако не сте си намерили пресен кокос, добавете в каймата и кокосовите стърготини. Ако имате пресен, бъдете сигурни, че ястието ще стане още по-вкусно. Почистете плода от кората и го рендосайте на едро ренде или минете през чопър. После замесете с месото.
6. Разбийте яйцето със сол и бял пипер на вкус, залейте рибената смес и оформете кайма.
7. Сгорещете растителната мазнина и запържете двустранно сплеснати малки кюфтенца, които оформяте задължително с мокри ръце, за да не се лепи каймата. Ако сместа е прекалено течна, добавете 1-2 ч.л. галета в нея.
8. Изпържените рибни крокети вадете в съд, застлан с домакинска хартия и редете едно до друго, без да се застъпват.
9. Поднесете рибните хапки върху канапе от ананс, както биха ви ги сервирали на някой Хавайски остров.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ