Бърз сладкиш с ябълки и грис
Щрудел с грис и ябълки без месене.
В сезона на ябълките кулинарната влогърка Милена показва как да си направим вкусен сладкиш с ябълки и канела, който е непретенционен и рошав, но обещава да зарадва семейство и приятели на чаша следобедно кафе, чай или просто сбирка за раздумка. За разлика от традиционния щрудел тук не работим с точени кори, нито си месим тесто. Оказва се, че има и по-лесен начин да направим хрупкав десерт с плодове - ето как:
В купа се смесват сухите съставки, представени от равни количества захар, бяло брашно и грис. Към тях добавяме бакпулвер и след като сме замешали вълшебния прах до пълна хомогенност, изсипваме половината от него в много хубаво намаслена тава. Отгоре заливаме с 2/3 ч.ч. олио, за да може да се отпусне брашното и да се запържи до уникална хрускавост. А после идва и леко неприятната част. Килограм ябълки ни чакат, за да ги обелим, почистим от сърцевината и рендосаме на едро.
Настърганите плодове се смесват с канела, 1/3 ч.ч. олио и останалите сухи съставки. После се разпределят върху брашнената смес в тавичката и се заравняват. Тук по желание можете да покапете с мед - вкусът и ароматът ще станат съвсем други, така че помислете дали би ви харесало. После печем на 190 градуса докато се получи карамелена коричка. А накрая поръсваме с пудра захар и сервираме. Толкова е лесно. По желание можете да поднесете с топка ванилов сладолед, който се връзва идеално със сладкиша.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ