Регистрация

Домашен щрудел с ябълки, стафиди и канела

Домашен щрудел с ябълки, стафиди и канела
Средно   |   Порции 9   |   Видяна: 7740

Есенна рецепта за бърз и лесен домашен сладкиш.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 малко пакетче масло от 150 г
  • 2 кг ябълки, по-възможност по-твърд сорт
  • 100 г захар
  • 1 пакетче канела
  • 100 г стафиди
  • средата на бял хляб или бисквити
  • 1 портокал
  • 1 пакет кори за баница

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво ябълките, обелете ги и ги нарежете на кубчета с големина около 2 см.

2. Сложете ги в тенджера и добавете към тях канелата, захарта, стафидите, 1/3 от пакетчето масло, половин чаша вода, кората и сока на един портокал (като преди това сте го измили особено старателно).

3. Тенджерата сложете на котлон за около 10 минути, за да смесят ароматите на всички съставки.

4. Пристъпете към завиването на плънката в корите. Първо намажете две от тях (както са си слепени една за друга) с разстопено масло, а след това разпределете плодовата смес върху тях. Отгоре поръсете с бисквитени или хлебни трохи. Те ще попият в себе си ненужната влага. Завийте щруделката на пръчица или охлювче.

5. Повтаряйте упражнението с всяка двойка кори до изчерпване на пакета, наличната плънка и трохите.

6. Вече оформените щрудели наредете в тава и печете за 1 час във фурна на 180 градуса. А след това се насладете на неповторимия вкус на есенния ябълков десерт.

Полезни съвети:

* Може да добавите към плънката и сурови натрошени орехи.

** Използвайте хартия за печене. Така ще си спестите трудното измиване на тавата.

*** Количеството захар е препоръчително. Може да добавите повече, да изберете друг вид подсладител или да я изключите от рецептата ако сте диабетици или  на диета.

**** Експериментирайте с различен вид ябълки, за да изберете най-подходящият според вас сорт за този сладкиш.
***** Ако използвате по-дебели кори за баница, а не широкоразпространените фини точени кори, то слагайте само по една за основа, за да не стане десертът прекалено тестен и да може да се изпече хубаво.

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта