Бърз пай с гъби или гъбена мусака
Вегетарианска мусака с гъби.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 100 мл майонеза
- 125 мл (една малка кофичка) заквасена сметана
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 140 г брашно (1 ч.ч.)
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 20 г масло
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 500 г гъби
- сол и черен пипер
- олио или масло за намасляване на тавата
Начин на приготвяне:
1. Започнете с тестото като в купа разбиете яйцата, прибавите след това майонезата и заквасената сметана и превърнете в хомогенна смес.
2. Добавете солта и захарта, след това постепенно вкарайте и брашното - бърка се с тел, не с миксер. На финала се добавя содата и се разбърква. После се оставя да се активира докато се приготви другата част от ястието. Сместа трябва да прилича на гъста каша.
3. Нарежете лука и гъбите на шайби, морковите рендосайте на едро ренде.
4. Сгорещете маслото и запържете лука до леко покафеняване, псоле добавете гъбите и моркова и гответе на умерен огън 15 минути. Трябва да се изпари цялата вода от запръжката. Овкусете със сол и пипер.
5. Застелете форма за торти с махащо се дъно с хартия за печене. Намажете с масло хартията и стените на формата.
6. Изсипете половината тесто на дъното и заравнете. След това изсипете цялата плънка, заравнете отново и покрийте с останалото тесто.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути. След изваждане оставете да почине 5-8 минути. После махнете стената на формата и ястието е готово. Реже се на триъгълни парчета като торта.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ