Българско предястие с масло, сирене и мед
Бял мъж или сиренена каша с масло по български.
Бон Апети
Излъчен на 29.06.2017
Една забравена българска рецепта за каша със сирене и масло възраждат Лора и Стоян, като разказват и историята на родното ястие. То се казва Бял мъж, защото се приготвя с бяло сирене - по възможност домашно и още прясно. Тъй като днес малцина могат да си намерят продукта в този вариант, се налага да бъде направен компромис. Ястието наподобява френското Фондю по текстура и състав, а визията му се доближава до тази на качамак със сирене. Покапана с мед или плодово сладко, кашата става страхотно мезе за вино. Ето и как се прави:
Масло и сирене се нарязват на кубчета и се загряват в касерола. Щом започнат да се топят, се долива вода и се бърка непрестанно до получаването на еднородна сиренена гладка смес. Не се притеснявайте - няма да отнеме много време. След това отново при непрестанно бъркане на порции се прибавя брашното и щом маслото избие, ястието е готово. Прехвърля се в голяма купа или индивидуални купички и се изчаква да се охлади. А след това идва ред на импровизацията - можете да го поднесете в модерен солен вариант, като натрошите синьо сирене или рендосате жълто сирене. Можете да изберете и красивата комбинация на сирене с мед или плодове, като покапете с домашен конфитюр например. Преценете как ще ви е най-сладко или си разделете направената каша на две части и опитайте с различни топинги. Чаша вино се връзва идеално с този сиренен български ордьовър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ