Лава кейк с дулсе де лече
Лава кейк с кондензирано мляко или кексчета с течен център от кондензирано мляко - дулсе де лече.
Дулсе де лече представлява конфитюр от кондензирано мляко. Можете да си го направите като варите кносерва кондензирано мляко за 3 часа без да я отваряте в тенджера с вода. Получава се сладък млечно-карамелен сос. Обикновено хората, които правят дулсе де лече у дома си, варят по няколко консерви, за да не хабят излишно ток за една порция. Други предпочитат да си го купят от магазина, защото дулсе де лече вече се продава в хранителната верига в България.
Необходими продукти:
- 350 мл дулсе де лече
- 90 г масло + за намасляване на съдинките
- 2 жълтъка
- 2 яйца
- 45 г брашно + за набрашняване на съдинките
Начин на приготвяне:
1. Изсипете дулсе де лечето в купа. Разтопете маслото и го добавете към млечния конфитюр. Разбийте с миксер докато сместа започне да се надига.
2. В друга купа разбийте яйцата и жълтъците на пяна заедно. Получава се течна смес с мехурчета. Добре е да разбивате поне 2 минути. След това добавете дулсе де лечето с маслото и разбивайте още 2 минути.
3. Постепенно при непрестанно разбиване вкарайте и брашното в сместа. Разбивайте още минута и си включете фурната да загрява на 220 градуса.
4. Купички за мъфини, крем карамел или брюле намажете със студено масло директно от бучката. След това набрашнете деликатно. Разпределете сместа в тях. Ако са големи купички, може би 2-3 ще са достатъчни. От малките керамични за брюле ще ви трябват 4.
5. Печете в предварително загрятата фурна за 11-12 минути в зависимост от големината на купичките и материала, от който са направени.
6. Суфлетата се сервират докато са още топли. С нож внимателно отлепете кексчето от стените на съда и след това похлупете с чиния и обърнете. По желание поднесете с топка сладолед и шоколадов кувертюр.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ