Българска домашна супа топчета
Супа топчета с моркови, картофи и топено сирене за застройка.
Ако преди двадесетилетие бе задължително поне веднъж в седмицата да се хапва супа топчета, защото се предлагаше масово по заведения за обяд, както и се готвеше по домовете и столовите за обществено хранене, то днес тази кулинарна родна традиция е отшумяла и е изместена от модерни супи със странни продукти. За едни тя навява спомени за детската градина и училищния стол, други се сещат за казармата и столовата в службата, трети за мама и баба, които се суетят над печката, за да сервират традиционния обяд. Влогърката Милена ни кара да си спомним за тази обичана чорба с кюфтенца и ни предлага леко модернизирана рецепта за направата й.
В кипналата вода изсипваме кубчета картофи и моркови и ги оставяме да се готвят в компанията на пикантина, вегетина, кубче бульон или друга универсална подправка за супи и солени ястия, в която се намират сушени зеленчуци, сол, в повечето случаи натриев глутамат и консерванти, за да сме "модерни". През това време си кипваме ориз, който само да закъкри и го отцеждаме от водата. А докато и тази част на гозбата се готви, замесваме каймата с магданоз, кимион и наситнен лук. После добавяме отцедения ориз и с влажни ръце оформяме малки кръгли кюфтенца. Овалваме ги в брашно и ги пускаме в тенджерата при зеленчуците.
Много важен съвет, който Милена дава е, как да разберем кога супата е готова. Изплувалите от нея кюфтенца са индикатор за готовността. Остава да направим една хитра и модерна крачка - да застроим супата, но не с яйце и оцет, а с топено сирене. То придава завършеност на вкуса, сгъстява бульона и превръща ястието в питателна супа, която всеки би хапнал, дори и спомените от миналото, свързани с нея да не са от най-розовите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ