Бухти от варени картофи с панировка
Маслени кртофени бухтички с коричка от сметана и яйца.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 100 мл гъста млечна незаквасена сметана
- 2 яйца
- сол и пипер
- 5 с.л. брашно
- 100 г кашкавал или друго твърдо сирене - чедър, моцарела, гауда или друго
- листа магданоз
- 50 г масло + 1 ч.л. сол
- 50-60 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на едро и измийте. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода, кипнете и отпенете. Варете под капак за 20 минути на умерен към слаб огън.
2. През това време си направете останалите заготовки. В купа разбийте яйцата със сметаната и овкусете със сол и пипер. Поръсете с брашното и бъркайте докато се получи смес като боза. Това е вашата панировка. Дръпнете настрана.
3. Наситнете листата магданоз и рендосайте избраното от вас твърдо сирене.
4. Готовите картофи отцедете от водата на варенето и прехвърлете в купа докато са още топли. Добавете маслото, сол и пипер и намачкайте с преса. Не е необходимо да се получава гладка смес - нека си има парченца от мачкането.
5. Добавете към картофите наситнения магданоз и рендосаното сирене. Разбъркайте много добре. С ръце оформете леко сплеснати кюфтета и ги подредете едно до друго в чиния.
6. Сгорещете олио в тиган - сипете мазнина колкото почти да покрие дъното и сгорещете на умерен огън.
7. Взимайте кюфтенце и го пускайте в яйчената панировка. С вилица внимателно овалвайте хубаво в соса и слагайте в тигана. Гответе за по 4 минути от страна и вадете в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка.
8. Поднесете с топинг по желание - от лютеница и бяло сирене, до кленов сироп, мед, мармалад - връзва се с всичко в сладък и солен вариант. Става за мезе, основно, гарнитура и закуска или десерт.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ