Бухнали мини мекички с млечно тесто
Малки мекици с хрупкава коричка и дупка в сърцевината.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 150 мл кисело мляко
- 200 мл прясно мляко
- 40 г масло
- 1,5 ч.л. суха мая
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 600 мл растителна мазнина за пържене
Необходими продукти:
1. Пресейте брашното в купа за месене или в тава.
2. Сипете в каничка или голяма чаша киселото мляко, залейте с прясното и разбъркайте добре.
3. Добавете разтопеното масло, сухата мая, захарта и солта и раазбъркайте хубаво. Оставете настрана за 5-6 минути.
4. Оформете кладенче в средата на брашното и изсипете млечната смес с мая. Замесете меко и еластично тесто и оставете да втаса един час.
5. Разделете тестото на две части. Премесете и разточете едната до кора с дебелина около 1 см. След това с остър нож разрежете на 5 напречни и 5 надлъжни парчета. Получават се правоъгълници. Повторете с втората част от тестото, а нарязаната първа част оставете под хавлиена кърпа да втаса за още 10-15 минути.
6. Сгорещете мазнината в тиган на умерен към силен огън. Пускайте по няколко мекички да се пържат и щом позлатеят, обръщайте и от другата страна.
7. Готовите мекици вадете в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка, за да попие излишната мазнина. Сервирайте докато са топли с добавка по желание - шунка, топено сирене, бяло сирене, мармалад, мед, пудра захар, течен шоколад или друго, което харесвате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ