Бутчета яхния с тиквички и патладжани
Яхния от пилешки бутчета в доматен сос с моркови, лук, патладжан, тиквичка, чушка и чесън.
Необходими продукти:
- 1 кг горни пилешки бутчета
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 2 с.л. растителна мазнина
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 големи сочни червени чушки
- 4 с.л. олио
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
- 2 домата
- 2 с.л. доматен концентрат + щипка захар
- сол, пипер и кориандър на вкус
- 300 мл вода или пилешки бульон
- 3 скилидки чесън
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Продупчете всяко бутче на няколко места с нож. Поставете бутчетата в купа и ги поръсете със солта, пипера и кориандъра. Покапете с растителна мазнина и разбъркайте. Дръпнете настрана да се мариноват докато сте готови с останалите заготовки.
2. Лука и чушките нарежете на кубчета, морква - на полумесеци. Доматите наситнете, а тиквичката и патладжана нарежете на едри гредички.
3. Сипете олиото в голям тиган и сгорещете на силен огън. Запържете пилешкото месо двустранно за по 6 минути от страна като положите първо с кожата надолу. След това извадете месата в чиния, а огъня намалете на умерен.
4. Добавете лука и гответе 5 минути. Следват морковите и още 5 минути. После е ред на чушката и 5 минути готвене. Сипете патладжана, гответе 4 минути, прибавете тиквичката и гответе още 4 минути.
5. Залейте с наситнените домати и доматената салца. Овкусете със захарта, сол, пипер и кориандър и мешайте 3-4 минути.
6. Сипете половината вода, разбъркайте и подредете пилешкото месо в образувалия се зеленчуков сос с кожата нагоре. Долейте останалата вода.
7. Щом кипне, сложете капак, намалете леко огъня и оставете да се задушава 30 минути.
8. Пресирайте скилидките чесън върху ястието, внимателно размешайте соса и сложете капак. Спрете огъня, но оставете върху котлона още 10 минути.
9. Поръсете с листенца магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ