Бутчета с чеснова паста и гарнитура
Печено месо със сос от печен чесън върху картофи с моркови.
Необходими продукти:
- 2 цели глави чесън
- 1/2 ч.л. едра сол
- 2 ч.л. зехтин
- 2 цели пилешки бутчета (горна и долна част заедно, може и с част от гърба)
- 50 г масло
- 1 ч.л. сол
- 1,5 ч.л. червен сладък пипер или пушен пипер
- лют пипер по желание
- 1 ч.л. чесън на прах или на гранули
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. суха мащерка или прясна мащерка по желание
За гарнитурата:
- 2-4 картофа
- 1 голям или 2 по-малки моркова
- 2 с.л. олио
- сол, черен и червен пипер, риган, розмарин или босилек - каквото харесвате
Начин на приготвяне:
1. Пригответе чесновата паста - може да си я направите предварително и в по-голямо количество и за други меса. Отрежете най-горната част на цялата глава чесън, колкото съвсем леко да се открият скилидките. Поставете в алуминиево фолио, поръсете с едра сол и покапете с по 1 ч.л. зехтин. Увийте фолиото и поставете чесъна изправен в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
2. Изпечените и леко охладени чесънчета изстискайте - скилидките трябва да са меки и да се усеща лек карамелен нюанс на аромата. Прехвърлете ги в купа. Добавете разтопеното масло, солта, червния и лютия пипер, чесъна на прах, лимоновия сок и мащерката. Намачкайте с вилица на паста.
3. Бутчетата положете на дъска или плот и направете няколко дълбоки напречни разреза от горната страна през кожата - 4-6 разреза на бутче са достатъчни. След това обтрийте хубаво с чесновата паста и оставете настрана.
4. Картофите нарежете на надлъжни полумесеци. Изсипете в тавичка и поръсете със сол, пипер и други подправки по желание. Покапете отгоре със зехтин.
5. Морковите нарежете на парчета. Поръсете върху картофите. Отгоре положете бутчетата с кожата нагоре.
6. Пъхнете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 45 минути малко под средното ниво.
7. Разпределете в две порции и си хапнете сладко-сладко.
Източник: YouTube/Essen Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ