Бутчета с лук в доматен сос с билки
Задушени бутчета на яхния с домати, лук и много подправки.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 4 пилешки бутчета (горна и долна част)
- сол и пипер
- 4 глави лук
- 2 ч.л. червен пипер
- 600 мл гъст доматен сос
- 1 с.л. захар
- 200-300 мл вода (зависи колко е гъст сосът)
- 1 с.л. сух босилек
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. суха мащерка
- 3-4 скилидки чесън
- 1 люто чушле (по желание)
- листа пресен магданоз
- картофено пюре за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата разделете на горна и долна част и обтрийте със сол и пипер. Лука нарежете на кубчета.
2. Сгорещете олиото в голям тиган на силен огън. Положете бутчетата да се запечатат за по 6 минути от страна, като горните сложите първо с кожата надолу. След като са готови, намалете огъня на умерен, а бутчетата прехвърлете в чиния.
3. На тяхно място изсипете лука и пържете 4 минути. Залейте с доматения сос и добавете захар, сол и пипер, босилек, риган, кориандър и мащерка. Пресирайте чесъна и сипете вода. Разбъркайте много добре и оставете да покъкри 10-тина минути.
4. През това време наситнете лютото чушле и щом сте готови с него, го прибавете в ястието.
5. Наместете бутчетата обратно в тигана, като ги покриете със сос. Сложете капак и оставете ястието за 25 минути на умерена температура.
6. Поръсете с листенца магданоз и сервирайте. По желание можете да приготвите гарнитура от картофено пюре, в което да попият апетитните и ароматни сокове на соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ