Бутчета с гъби в бял сос
Задушени бутчета в сметанов сос с гъби, чесън, лук и бяло вино.
Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета - горна и долна част
- сол и пипер
- 2 с.л. олио
- 70 г масло
- 1 глава лук
- 400 г пресни печурки
- 1 ч.л. мащерка
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 100 мл бяло вино
- 300 мл вода
- 2 дафинови листа
- 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Пилешките бутчета разделете на горна и долна част. Прехвърлете в купа, обтрийте със сол и пипер и покапете с олиото. Разбъркайте и оставете настрана.
2. Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Лука нарежете на кубчета, но не твърде дребни. Чесъна наситнете.
3. Сгорещете маслото в голям тиган на умерен към силен огън. Запържете бутчетата за по 6 минути от страна и извадете в отделен съд.
4. На тяхно място изсипете лука и гответе 4 минути. Добавете чесъна, гответе още 3 минути и прибавете гъбите. Мешайте периодично 7 минути. Овкусете със сол, мащерка и черен пипер.
5. Поръсете брашното, разбъркайте и налейте бялото вино. Размешайте докато брашното се разпадне и се получи гъст сос. Разредете го с врялата вода.
6. Върнете бутчетата в тигана и пуснете дафиновите листа. Сложете капак и оставете за 10 минути.
7. С щипки извадете бутчетата и дафиновите листа от тигана, добавете студената сметана и разбъркайте. Щом закъкри, опитайте на подправки и при необходимост доовкусете с още сол и пипер. Върнете отново бутчетата с все отделилия се сос от тях докато са чакали. Сложете капака и оставете да се доготви за още 8-10 минути.
8. По желание сервирайте с гарнитура от варени картофи, бял ориз, задушени зеленчуци или друго, което може да се топне в ароматния сметанов сос. Можете да поръсите с листенца пресен магданоз или копър за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ