Бутер банички с вишни
Плодови банички от бутер тесто.
Необходими продукти:
- 1 опаковка бутер тесто
- 200 г вишни или череши (пресни, мариновани или замразени)
- 4 ч.л. галета
- захар на вкус
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
1. Ако исползвате пресни или замразени вишни, ги почистете от костилките. Ако са заледени, изчакайте да се размразят. Почистените вишни поръсете с 5 с.л. захар и ги оставете да пуснат вкусен сладък сироп. Трябва да престоят със захарта поне 20 минути. Ако използвате мариновани, знайте, че те направо са подсладени и имат сос в консервата или буркана си. Може да се наложи само да почистите костилките.
2. Разрежете тестото на желани от вас правоъгълници и в едната им страна сложете от плодовете със съвсем малко от сиропа. Като цяло той може да разводни тестото, затова го минимизирайте. Можете да си го запазите за заливане на вече готовите плодови банички.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса и си пригответе тава, застлана с хартия за печене. Върху всяка от плънките на баничките поръсете с галета, като сложите между 1/2 и 1 ч.л. в зависимост от това дали правите 4 или 8 бутерки.
4. Преплатете с ненамазаната половинак и защипете сладкишите по крайщата с обратното на вилица. Прехвърлете в тавата.
5. Разбийте жълтъка с малко вода и с четка намажете коричките на баниците. Можете да пробиете на 2-3 места с вилица горната кора.
6. Печете до надуване и позлатяване на тестото. Отнема около 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ