Брюкселско зеле с бекон, горчица и лук
Основно ястие с брюкселско зеле, месо и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 400 г брюкселско зеле
- сол и пипер
- 2 ч.л. лимонов сок
- 1 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 ябълка
- 1 с.л. мед
- 150-200 г бекон
- скилидка чесън
- джинджифил (малко пресен - рендосан на ситно или сух на прах)
- 1 ч.л. горчица (едрозърнеста)
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Брюкселското зеле измийте добре и цепнете леко в края при дръжчицата. Кипнете вода, разтворете в нея 1 с.л. сол и изсипете зеленцата да се варят за 6 минути. На третата минута сипете 1 ч.л. лимонов сок във водата, разбъркайте и оставете да се доготви под капак.
2. Лука наситнете и запържете за 2 минути в сгорещеното олио. Добавете ябълката и меда и гответе още 4 минути на умерен огън. Махнете от котлона.
3. Свареното брюкселско зеле отцедете през гевгир. Бекона нарежете на парченца.
4. В друг тиган - сух и с незалепващо покритие сложете бекона и запечете за 2-3 минути. Добавете брюкселските зелки и гответе още три минути. След това изсипете съдържанието на другия тиган с лука и ябълките, добавете намачкания чесън, джинджифила, сол и пипер на вкус и гответе още 2 минути. Залейте с 1 ч.л. лимонов сок и разбъркайте.
5. За финал добавете горчицата, гответе 2 минути като разбърквате и поръсете с червен пипер. Сервирайте топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ