Богато ризото със скариди, тиква и маскарпоне
Ориз арборио с тиквено пюре и морски дарове.
Бон Апети
Излъчен на 31.01.2018
Пипкаво ризото с много продукти готвят Лора и Стоян, правейки стойностно предястие по италиански с пюре от тиква, морски дарове, пармезан, маскарпоне и запечени на сух тиган парчета бекон. Получава се луксозно ястие, което финтира езика с комбинацията от вкусове и аромати.
Започваме с тиквата, която се реже на парчета, покапва се със зехтин, осолява се и се запича на фурна. През това време наситняваме праз лук и чесън, запържваме ги в зехтин и добавяме ориза. Когато стане прозрачен, наливаме бяло вино и готвим докато се изпари. После идва и зеленчуковия бульон, подправки и голямото къкрене.
През това време пюрираме изпечената тиква и щом оризът стане ал денте, изсипваме тиквеното пюре. След това оставяме да закъкри, махаме от котлона и добавяме рендосан пармезан и сирене маскарпоне. Поръсваме с наситнен див или пресен лук, разбъркваме и сервираме.
За да е наистина ефектно поднасянето, водещите препоръчват да запържите скариди и да запечете бекон панчета на сух тиган. А на финала да украсите тиквения ориз с морски дарове и късчета от хрупкавия колбас.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ