Богата пица с много продукти
Пица с домашно тесто, шунка и много зеленчуци.
Необходими продукти:
За плънката:
- 250-300 г шунка или друг колбас по избор (бекон, луканка, кренвирши, наденица)
- 200 г гъби
- 200-250 г кашкавал
- 150 г пушено сирене (или моцарела)
- 2 големи пресни домата
- 1 глава лук
- още добавки по желание (царевица, чушки, маслини, кисели краставички)
- риган
- зехтин
- доматена салца
- майонеза (по желание)
- пресни листа босилек (ако имате)
За тестото:
- 250 г брашно
- 1 и 1/2 с.л. зехтин
- 3 щипки сол
- 1 ч.л. с връх суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.ч. топла вода
Начин на приготвяне:
1. Започваме със замесването на тестото, като в купа пресяваме брашното, разбъркваме го със сухата мая и захарта и изливаме мазнината и част от водата. Може на този етап да месите с бъркалка, но на мен ми е по-лесно на ръка. Следва да добавите солта и да сипвате вода докато се образува гладко и нелепнещо по ръцете тесто. Вече ще трябва да се нацапате, но това е част от чара на домашната пица. Щом тестото стане лесно контролируемо, го намазнете със зехтин и го оставете в купа да втаса за 30-40 минути, като покриете с найлон или стреч фолио, за да не изсъхва.
2. В отделни чинийки си направете заготовките от продукти като нарежете доматите на кръгчета, лука и гъбите на тънки полумесеци, колбаса на слайсове или хапки, пушеното сирене или моцарелата на тънки кръгчета, а кашкавала рендосате на едро ренде. Смесете майонезата с доматения сос.
3. Втасалото тесто премесете, като се постарайте да не добавяте повече брашно, ако е възможно, за да не стане пицата твърда и глетава. Нека тестото е сравнително меко и въздушно. По-трудно се работи с него, но крайният резултат е по-вкусен. След това намаслете и набрашнете огромната си тава за цяла фурна или две големи тави за пици. Разточете максимално тънко тестото и го сложете в съда. Отгоре също покапете със зехтин и обтрийте с ръка.
4. Пуснете фурната да загрява на максимално силна температура. След това намажете тестото с доматено-майонезената смес, отгоре поръсете риган и част от кашкавала. След това наредете слайсовете пушено сирене или моцарела, после гъбите, лука, колбаса и поръсете с останлите продукти, които сте си избрали - кисели краставички, чушки, маслинки, царевица. Поръсете с още малко кашкавал и пъхнете да се пече леко под средното ниво на вече загрятата фурна. Ако правите две пици, не ги слагайте заедно на два различни реда, защото едната ще прегори отдолу, а другата - отгоре. Печете докато бордовете на тестото не хванат златиста коричка.
5. След изпичане на пицата поръсете с още рендосан кашкавал, подредете шайбите домати и украсете с листенца босилек. Сервирайте с любимия си сос по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ