Боб чорба с пръжки
Тази рецепта научих в казармата от бай Киро – нашият готвач, който правеше най-вкусния боб в автоклав.
Необходими продукти:
- 300 г свинка буза
- 500 г стар боб
- 1 глава лук
- 1 морков
- червен пипер
- сол
- джоджен на вкус
- брашно за запръжката
- магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
Накисвате боба от предишната вечер във вода. Преди да започнете да варите изхвърляте първата вода, слагате боба в тенджера под налягане с малко вода, колкото да го покрие с 2-3 пръста и варите без да затваряте с капак. Когато заври оставяте за 5 мин., след това изхвърляте тази вода. Всичко това се прави за да се намалят газовете, отделяни при консумация на боба. След изхвърлянето на водата, добавяте нарязаните - лук на ситно, моркови на шайби и доливате вода до желания обем на чорбата. Затваряте тенджерата и варите на силен огън докато започне да шуми, след това намалявате огъня и варите 1 час или до готовност. Аз правя боба така и винаги се сварява хубаво. След като бобът е готов, го махате от котлона. През това време правите запръжката и пръжките.
Нарязвате на ситни парчета свинската буза. В тиганче наливате 1 с.л. олио и започвате да запържвате бузата докато се стопи мазнината и се получат пръжки, които отсртанявате с решетъчна лъжица. После преценявате дали получената мазнина е много. Ако е, я разделяте на половина. В едната половина запържвате 2 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер и отстранявате от котлона, за да не се запече. После разреждате запръжката с боба, добавяте джоджена, готовите пръжки, солта и варите без капак още 5-10 мин. Накрая можете да добавите нарязан на ситно пресен магданоз точно преди да поднесете - придава много свеж вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ