Боб на фурна с тиквички и маслини
Печен боб с тиквички, моркови и ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 500 г боб
- 1 глава лук
- 2-3 моркова
- 2 малки тиквички
- 10-15 маслини
- 3-4 с.л. олио
- 2 с.л. брашно
- сол и червен пипер
- девисил
- джоджен
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба в студена вода за няколко часа, а най-добре и за цяла нощ. Преди да започнете готвенето, я сменете с нова.
2. Сложете го да ври на среден огън и пет минути след като кипне, отново сменете водата и го варете до готовност.
3. В тиган запържете с малко олио лука и морковите, нарязани на ситно. Още преди да са омекнали добавете и тиквичките, нарязани на малки кубчета.
4. Когато усетите, че са готови, добавете брашното и червен пипер и разбъркайте хубаво.
5. Получената запръжка прехвърлете в тава и към нея добавете боба с водата, маслините и подправки на вкус. Разбъркайте.
6. Печете в средата на предварително загрята фурна на 250 градуса докато сосът се сгъсти. Сервирайте ястието с туршия или сезонни зеленчуци за гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ