Бишкоти с червени боровинки и шамфъстък
Боровинкови бишкоти с ядки.
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. сушени червени боровинки
- ½ ч.ч. вряща вода
- ½ ч.ч. шамфъстък, несолен и почистен от черупките
- 3 ч.ч. обикновено брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сол
- 4 с.л. масло, разтопено
- 1 ч.ч. захар
- 2 ч.л. ванилова есенция
- 4 яйца
Допълнително:
- брашно и захар (не са задължителни)
Начин на приготвяне:
1. Полейте изсушените червени боровинки с врялата вода и ги оставете да се напоят за 15 мин. Изцедете ги и ги оставете настрана. Загрейте фурната до 190°С.
2. Счукайте на едро шамфъстъка. Пресейте брашното, бакпулвера и захарта и ги оставете настрана.
3. Разбийте маслото и захарта, докато получите лек и пухкав крем.
4. Добавете 3 от яйцата едно по едно. Разбъркайте добре след всяко яйце.
5. Добавете ваниловата есенция и разбъркайте добре.
6. Постепенно добавете брашнената смес, като разбивате на ниска степен.
7. Добавете боровинките и шамфъстъка.
8. Сложете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на две части. Тестото трябва да е доста лепкаво и влажно, затова използвайте повече брашно, за да можете да омесите тестото.
9. Оформете тестото като дълго въже и го сложете в покрита с хартия за печене тава, като леко го притиснете отгоре, за да го сплескате.
10. Повторете същото и с другото парче тесто. Уверете се, че сте оставили достатъчно разстояние между двете въжета от тесто, тъй като те ще се надигнат по време на печенето.
11. Преди да ги сложите в предварително загрятата фурна, намажете ги отгоре с четвъртото яйце, което преди това сте разбили в малко вода. (Ако искате, можете да поръсите с обилно количество захар.)
12. Печете около 25 минути. Дотогава бишкотите трябва да станат леко златисти на цвят.
13. Извадете ги от фурната и ги оставете леко да изстинат.
14. Междувременно намалете градусите на фурната до 150°С.
15. Докато бишкотите са още топли, ги нарежете с назъбен нож на малки парчета.
16. Наредете нарязаните бишкоти върху тава и ги върнете обратно във фурната за още около 15-20 минути.
17. Наглеждайте ги. Когато станат златисти и сухи, ги извадете.
18. Оставете ги да изстинат напълно, преди да ги приберете в плътно затваряща се кутия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ