Бисквити с ликьор Амарето и шоколад
Сладоледени сандвичи с ликьор и бадеми.
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. овесени ядки
- 2 ¼ ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода за хляб
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.ч. масло със стайна температура
- 1 ч.ч. светлокафява захар
- 1 ч.ч. бяла кристална захар
- 2 големи яйца със стайна температура
- ½ ч.л. бадемова есенция
- ½ ч.л. ванилова есенция
- 360 г полусладки шоколадови парченца
- 1 ч.ч. изпечени и натрошени бадеми
- 1 ½ кг ванилов сладолед (леко размекнат)
- 1/3 ч.ч. ликьор Амарето
Начин на приготвяне:
1. Разбийте на ситно овесените ядки в кухненския робот. Прибавете брашното, бакпулвера, содата за хляб и солта. Оставете настрана.
2. Разбийте с миксер маслото и захарта в голяма купа, докато станат на пяна. Остържете маслото, останало по страните на купата.
3. Добавете яйцата, ваниловата и бадемовата есенция и разбийте.
4. Добавете сместа с брашното на три части и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
5. Добавете шоколадовите парченца и натрошените бадеми и разбъркайте.
6. Поставете в застлана с хартия за печене тава по една супена лъжица от тестото на разстояние от 2-3 см. Не сплесквайте сместа.
7. Поставете в предварително загрята до 160°C фурна. Печете около 13 минути, докато бисквитите не добият златист цвят (бисквитите ще се сплескат леко).
8. Oставете бисквитите да изстинат върху тавата за около 5 минути. После ги подредете в чиния и изчакайте да изстинат напълно.
9. Сложете разтопения сладолед в голяма купа. Смесете с половин чаша ликьор “Амарето”. Покрийте сместа и я замразете поне за 3 часа, докато се втвърди.
10. Направете сандвичите! Подредете бисквитите с плоската част отгоре върху хартия за печене. Поставете малко количество от сладоледа върху всяка от тях. След това поставете по още една бисквитка отгоре и натиснете леко.
Можете да покриете и да замразите сандвичите за около 3 часа, ако искате да са по-твърди. Може да направите сандвичи за 4 дни напред. Увийте всеки сандвич в прозрачно фолио и го замразете. Ако съхранявате сладките на стайна температура, могат да издържат един ден.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ