Бибимбап с телешко
Зеленчуци, месо, яйца и ориз, смесени в оригинална корейска рецепта.
Необходими продукти:
За бибимбапа:
- 200 г гъби шийтаке
- 3 тиквички
- шепа спанак
- шепа соеви кълнове
- 200 г моркови
- половин глава счукан чесън
Протеини:
- 600 г смляно говеждо
- 3 яйца
За овкусяване:
- сол
- пипер
- сусамово олио
- корейска чили паста
- захар
- соев сос
Други:
- късозърнест ориз
Начин за приготвяне:
1. Сварете късия ориз в тенджера или машина за готвене на ориз.
2. Подгответе зеленчуците. Нарежете гъбите шийтаке на ленти, тиквичките на ивици, морковите също.
3. След като подготвите зеленчуците, сложете соевите кълнове в кутия, измийте ги и ги поставете в тенджера с вряща вода. Оставете ги да врат за 15 минути. Отцедете соевите кълнове и овкусете със сусамово олио и счукан чесън. Сложете ги в голяма купа.
4. Измийте спанака, сложете го във врящата вода за няколко минути и отцедете. Изстискайте го от водата и го овкусете с малко соев сос, счукан чесън и сусамово олио. Добавете спанака в голямата купа.
5. В тиган, сипете сусамово олио и задушете гъбите шийтаке с малко захар, сол и пипер. Добавете малко соев сос и задушете за още малко. След това прибавете и гъбите в голямата купа.
6. В тиган, сипете сусамово олио и задушете тиквичките с малко сол и захар. Когато станат прозрачни, ги добавете в голямата купа.
7. Задушете морковите в малко захар и сол (или без) и ги сложете в голямата купа.
8. Сложете смляното говеждо в тиган със зехтин и запържете. После добавете малко пипер и захар и малка щипка сол. Добавете малко (около чаена лъжичка) соев сос. Добавете малко сусамово олио и пържете, докато покафенее. Прибавете говеждото в голямата купа.
9. Според предпочитанията си, сгответе яйцето – бъркано или на очи. Ако го бъркате, нарежете го на парченца и го поръсете върху сместа в купата.
10. Гарнирайте като поръсите със сусам и сервирайте с ориз, а после добавете малко чили паста (или бибимбап паста) и малко сусамово олио. Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ