Белтъчни целувки с шарена украса
Десерт от бити белтъци с украса.
Ето идея за малко по-различни целувки, които могат да послужат освен като самостоятелен сладкиш и като украса на други десерти. Тези белтъчни сладкишчета се правят лесно, но се пекат деликатно - продължително време на нисък градус, за да се получи традиционната хрупкава неронлива кора, която в този случай се украсява с боя.
Тъй като в България трудно се намира сироп от акай бери, направете друга хитрина - кипнете 50 мл вода с 50 г захар и варете 5-6 минути след като захарта се разтвори напълно. Добавете няколко капки сладкарска боя и махнете от котлона. Можете да разделите захарния сироп на две части, които да боядисате с два различни цвята. Следва същинската работа - белтъците на яйца, оставени да се темперират извън хладилника за час, се разбиват с малко сол. Добавя се захар и се фиксира с лимонов сок. Получената гъста пяна се разпределя в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре се покапва с боядисания крем и с клечка за зъби се оформя мраморна шарка.
Остава да се изпече - на 105 градуса за 1:30 часа. Гледайте как се прави във видеото, а ако искате точните продукти и стъпки на приготвяне, кликнете ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ