Безмесни кюфтета с картофи и праз
Пържени картофени кюфтета с чеснов сос.
Бон Апети
Излъчен на 09.01.2018
Вкусни зеленчукови кюфтета от праз лук с картофи правят Лора и Стоян като взаимстват идеята от традиционни швабски бирени мезета без месо. С хрупкава коричка и мека ароматна сърцевина тези картофени хапки са подходящи за ордьоври и предястия, а стават също и за гарнитура към месо или основно ястия за хора, които не хапват мръвки.
Картофите се варят с обелката, за да се запази нишестето в тях. А докато те се готвят, можем да си наситним празия лук, и след това да го задушим в разтопено масло и бяло вино. Сварените картофи се охлаждат, обелват и рендосват. Рендосва се още пушен кашкавал или друг вид жълто сирене и след това се смесват с праза, наситнен магданоз, яйце и галета. От полученото картофено тесто се оформят сплеснати големи кюфтета, които се овалват в брашно и се запържват в олио двустранно.
Крокетите се поднасят по желание с млечно-чеснов сос от кисело мляко, в което са разбити намачкан със сол чесън и хрян. Добре е да поднесете соса отделно, защто полятите с него кюфтета губят хрупкавостта си и стават глетави.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ